ОСОБЛИВОСТІ ФЛОРИ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ У ПОНИЗЗІ МЕЖИРІЧЧЯ ДНІСТЕР - ТИЛІГУЛ - Бондаренко, О. Ю.; Васильєва, Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
В результаті флористичних досліджень степових схилів пониззя межиріччя Дністер - Тилігул на території Одеського геоботанічного округу злакових і полиново-злакових степів, засолених лук, солончаків та рослинності карбонатних відслонень в межах Одеської області, які у фіто меліоративних цілях були засаджені соснами Pinus sylvestris L. (сосна звичайна) та Pinus pallasiana D. Don. (сосна Палласова), було визначено 265 видів рослин з 194 родів, 56 родин. Наведено детальний аналіз їх життєвих форм, екобіоморф, ценотипової приуроченості, господарської цінності. Аналіз синантропних видів показав переважання апофітів. Виявлено 16 інвазійних видів з 15 родів та 7 родин. Більшість з них — тра’янисті моно- та полікарпики.