ОСНОВНІ АСПЕКТИ АНТРОПОГЕННОГО ВПЛИВУ НА ІХТІОФАУНУ ЗАПОРІЗЬКОГО ВОДОСХОВИЩА - Федоненко, О. В.; Єсіпова, Н. Б. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
У риб із токсобних зон Запорізького водосховища виявлено зниження маси тіла на 32-58%, відносної маси печінки і селезінки на 40-82% та гонад на 23-68%, що свідчить про певні функціональні порушення в організмі. Рибам із забруднених дільниць властиве падіння вуглеводних запасів і накопичення жиру в печінці на фоні пригнічення синтезу білка та ліпідів у м’язах. Антропогенний вплив на екосистему Запорізького водосховища супроводжується суттєвими змінами у паразитофауні риб. Епізоотичного значення за останні роки набули паразити родів Diplostomum та Philometroides.