ЕКСПРЕСИВНІСТЬ ДЕЯКИХ ГЕН-ЕНЗИМНИХ СИСТЕМ В ПАРОСТКАХ РІЗНИХ ЗА ГЕНАМИ VRD ЛІНІЙ ПШЕНИЦІ В ПРОЦЕСІ ЗАГАРТОВУВАННЯ - Дьяченко , Л. Ф.; Тоцький , В. M.; Файт , В. І.; Топтіков , В. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Проведено аналіз електрофоретичних спектрів множинних молекулярних форм пероксидази (КФ 1.11.1.7), супероксиддисмутази (КФ 1. 15.1.1), фенолоксидази (КФ 1.10.3.1), цитохромоксидази (КФ 1.9.3.1) і естерази (КФ 3.1.1-) в паростках майже ізогенних по генах Vrd ліній озимої м’якої пшениці сортів Миронівська 808 і Еритроспермум 604. Встановлено зростання експресивності окремих множинних молекулярних форм досліджуваних ферментів при загартовуванні рослин в умовах холодильної камери при +2°С. Коефіцієнти кореляції між експресивністю окремих ізоформ і тривалістю загартування рослин в штучних умовах різні у гомозиготних рецесивів і домінантів по генах "Vrdl и Vrd2. Вплив алеля Vrd2 на експресивність окремих ізоформ ферментів сильніше виявляється в геномі Еритроспер мум 604 порівняно з геномом Миронівська 808, отже прояв эфекту гена Vrd2 залежить від генного оточення.