ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВИХ МЕХАНІЗМІВ ДІЇ ЛЕКТИНУ BACILLUS SUBTILIS З ВИКОРИСТАННЯМ КОМПОЗИТНИХ БІОРЕГУЛЯТОРІВ — ПОХІДНИХ ФЕНАЗИН-1-КАРБОНОВОЇ КИСЛОТИ - Карпова , І. С.; Коваленко , Е. О.; Пальчиковська , Л. І.; Корецька , Н. В.; Платонов , М. О.; Зелений , С. Б.; Гетьман , К. І.; Сащук , О. В.; Підгорський , В. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Показана спроможність лектинів модулювати цитостатичну дію біорегуляторів. Модулюючий ефект рослинних лектинів в системі В. subtilis виявлений у штаму з непошкодженою системою репарації/рекомбінації, але відсутній у мутанта, котрий не продукує власний лектин. За даними автофокусування препарат екзолектину В. subtilis містив дві молекулярні форми, які відрізнялися за фізико-хімічними та біологічними характеристиками. Лужна форма лектину в умовах in vitro повністю інгібувала процес транскрипції за участі ДНК-залежної РНК-полімерази фага Т7.