ПОКАЗНИКИ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ В ОНТОГЕНЕЗІ DROSOPHILA MELANOGASTER ДИКОГО ТИПУ ЗА ДІЇ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Рижко, І. Л.; Андрієвський, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджували вплив солей важких металів на темпи розвитку, реальну плодючість та виживаність нащадків дрозофіли, а також на експресію гідролітичних ферментів: лужну пептидгідролазу кишечнику та тканинні карбоксиестерази дрозофіли на основних стадіях її розвитку. Показані відмінності у дії in vivo важких металів на активність пептидгідролази та основних карбоксиестераз. Встановлено, що за дії солей металів спостерігається зміна темпів розвитку дрозофіли, її реальна плодючість, виживаність, а також мінливість показників активності протеази та експресії досліджуваних молекулярних форм карбоксиестераз.