ВПЛИВ ОБРОБКИ РАПСУ (BRASSICA NAPUS L.) СПОРАМИ BACILLUS НА ВРАЖЕННЯ ЛИСТОБЛІШКОЮ PHYLLOTRETA SP. - Рева , О. Н. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Біологічні препарати захисту рослин знаходять широке використання в усьому світі для профілактики захворювань, які викликають фітопатогенні бактерії і гриби. В цих біопрепаратах використовуються живі культури штамів-антагоністів, зокрема представники роду Bacillus. Використання препаратів живих культур розглядають як екологічно безпечну альтернативу використанню хімічних пестицидів. У той же час взаємодія бактерій-антагоністів з рослинами вивчена не в повній мірі, що не виключає можливості виникнення побіжних неочікуваних ефектів від використання біопрепаратів, які можуть послабити або звести нанівець очікуваний позитивний вплив. У цій роботі встановлено, що обробка проростків рапсу суспензією спор ряду штамів Bacillus призводить до підвищеного ураження рослин листоблішкою Phyllotreta sp., проте інші штами сприяють стійкості рослин до цієї шкідливої комахи. Були розглянуті можливі причини цього явища, які пов’язані з особливостями механізмів системної резистентності рослини. Запропоновано шляхи запобігання побічних ефектів від використання біопрепаратів що містять культури Bacillus.