РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ASCIDIELLA ASPERSA (MULLER, 1776) (ASCIDIACEA, PHLEBOBRANCHIA) У КЕРЧЕНСЬКІЙ ПЕРЕДПРОТОЦІ ЧОРНОГО МОРЯ - Терентьев, О. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Ascidiella aspersa у районі Керченської передпротоки Чорного моря найбільш часто зустрічається у центральній частині і особливо біля протоки. В південній частині передпротоки та безпосередньо біля берега не зустрічається. Мешкає на глибинах від 12 до 54 м. Найбільш часто зустрічається у ізобати на глибині 25 метрів. Віддає перевагу піщаним мулам з великим вмістом великоуламистого матеріалу та найбільш глибоководним ділянкам ракуші. Уникає піску, фазеоліинового мулу і мулу. Головною перешкодою для поселення асцидії є мала кількість необхідного для її закріплення великоуламистого матеріалу. Характер агрегаціїА. aspersa пов’язаний з особливостями розповсюдження відповідного їй субстрату. Найбільш високий ступінь агрегації спостерігається на піщаній ракуші.