ПАНЦИРНІ КЛІЩІ (ACARIFORMES: ORIBATEI) ЯЧМІННОГО ПОЛЯ З ПЕРЕДПОСІВНОЮ ОБРОБКОЮ НАСІННЯ МІКРОБІАЛЬНИМИ ПРЕПАРАТАМИ - Крутоголова , Т. Ф.; Фурман , О. К. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
На ділянках поля з передпосівною обробкою насіння ячменю триходерміном і бактеріями A. radiobacter штаму 204 виявлені більш різноманітна фауна панцирних кліщів і більш висока їх чисельність; на ділянці з передпосівною обробкою насіння ризоентеріном — найбідніша фауна і найнижча їх чисельність. На контрольній ділянці поля зареєстровано зниження чисельності кліщів у профілі грунту 0-20 см. На дослідних ділянках кліщі за чисельністю розподілялися по-різному, проте переважно зустрічалися на глибині грунту 11-15 см. На погляд авторів, це пов’язано з тим, що у цьому шарі найбільш розгалужена ризосфера ячменю і внаслідок дії мікробіальних препаратів тут скупчуються мікрофлора і гриби, які є одним із джерел харчування панцирних кліщів.