ВИЗНАЧЕННЯ АНЕСТЕЗУЮЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЦИНАЗЕПАМУ У ЩУРІВ - Майкова, Г. В.; Онофрійчук, О. О.; Судакова, О. П.; Павліченко, О. Д. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Досліджено анестезуючі властивості вітчизняного транквілізатора бензодіазепінового ряду — циназепаму у щурів. Визначені дози, що викликають ефект у 50% дослідних тварин. Показано, що циназепам дозозалежно викликає хірургічну стадію наркозу 1-го та 2-го рівнів, проте при цьому не забезпечує належного рівня ноцицептивного захисту і викликає пригнічення дихального центру.