СТАТЕВИЙ ДИМОРФІЗМ ПО ЕКСПРЕСІЇ ГІДРОЛАЗ ЕФІРІВ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ У ПОПУЛЯЦІЯХ DROSOPHILA MELANOGASTER - Андрієвський, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Методом комп’ютерної денситометрії визначали рівень активності електрофоретично розділених гідролаз ефірів карбонових кислот самців та самок Drosophila melanogaster, що належать Одеській, Южненській, Уманській, Канівській та Тверській популяціям. Множинні молекулярні форми ферментів у блоках поліакриламідного гелю виявляли шляхом проведення реакції одночасного азосполучення діазонія з а- і B-нафтолами, що утворюються в результаті гідролізу а- і B-нафтилацетатів. Установлено статеві відмінності експресії ацетилхолінестерази, ацетилестерази, а також у прояві активності S- і F-алозимів B-специфічної естерази. Показані міжпопуляційні розбіжності за досліджуваними біохімічними ознаками. Розглядається доцільність обумовленої статтю мінливості в експресивності основних карбоксиестераз плодової мушки.