ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЯЦІЇ ГЛУТАМІНСИНТЕТАЗНОЇ АКТИВНОСТІ У МУТАНТНИХ ШТАМІВ SPIRULINA - Каракіс, С. Г.; Лавренюк, Т. І.; Драгоєва, О. Г.; Сагаріц , В. А.; Карпов, Л. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Ферментативна активність глутамінсинтетази (ГС, глутамат: аміак лігаза, АДФ; КФ 6.3.1.2) була визначена в клітинах батьківського штаму дикого типу (ДТ) та штамів Spirulina platensis ЗОБ та 198Б, отриманих на різних этапах селекції штамів з підвищеним вмістом метіоніну в біомасі. Вивчено вплив амінокислот на ГС-активність вищезгаданих штамів in vitro. Висловлено припущення, що значне підвищення цієї активності та зміни в ії регуляції шляхом інгібування амінокислотами аспарагінової родини є одним із проявів мутацій, що мають відношення до шляхів біосинтезу метіо ніну.