ОСОБЛИВОСТІ ПОЛІМОРФНИХ ПОПУЛЯЦІЙ БАБОК ПІВДЕННОГО ЗАХОДУ УКРАЇНИ - Дятлова, О. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вперше вивчені популяційні характеристики двох модельних видів бабок південного заходу України: Coenagrion pulchellum (Vander Linden, 1825) та Ischnura elegans (Vander Linden, 1820). Отримані дані про фенологію льоту бабок і статеву структуру їх популяцій. У двох популяціях I. elegans протягом усього періоду льоту постійно були присутні ювенільні особини. Вивчено співвідношення гіноморфних та андроморфних самиць в популяціях модельних видів бабок. Показано, що на південному заході України андроморфні самиці С. pulchellum складали 25%. У двох вивчених популяціях I. elegans андроморфні самиці складали відповідно 52 і 66%.