ПІР'ЯНІ КЛІЩІ РОДУ PROCTOPHYLLODES ROBIN, 1868 (ACARL PROCTOPHYLLODIDAE) ПТАХІВ, ЩО МІГРУЮТЬ ЧЕРЕЗ ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ - Ківганов, Д. А.; Бурдейна , С. Я.; Стойловський, В. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Протягом 2003-2005 рр. на острові Зміїний відловлено більше 5 тис. птахів 96 видів. З 27 видів птахів (26 видів горобиних та 1 кулика-слукви) зібрано 1370 екземплярів ЗО видів кліщів роду Proctophyllod.es. П’ять видів кліщів відрізняються від описаних у літературі. Встановлено, що екстенсивність зараженості кліщами восени нижча, ніж навесні, що пояснюється міграцією восени переважно молодих птахів, які ще не заражені. Інтенсивність зараженості більшості птахів виявилася низькою (одиниці чи десятки кліщів).