БІОМАСА MYXOCOCCUS XANTHUS У ЯКОСТІ БІОСОРБЕНТУ КАДМІЮ - Рахімова, О. Л.; Чистякова, Ю. Б. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчено сорбцію кадмію клітинами Myxococcus xanthus Beebe 1941 в залежності від стану біомаси, віку культури, температури та концентрації кадмію у розчині. Продемонстровано, що найбільш ефективно кадмій сорбує 72-х годинна суха клітинна біомаса з невидаленим ліпополісахаридом при початковій концентрації кадмію від 0,3 до 0,5 мМ. Достовірних відмінностей в сорбції кадмію при температурах — 20, ЗО, 37°С не виявлено. Встановлено, що з використанням 0,2 мМ цитрату натрію в якості десорбуючого агенту можливе відновлення 90-95% сорбованого кадмію, що підтверджує акумуляцію цього металу поверхнею клітини.