ОСОБЛИВОСТІ НЕЙРОНАЛЬНОЇ АКТИВАЦІЇ СЕНСОМОТОРНОЇ КОРИ ЩУРІВ ПРИ АПЛІКАЦІЇ ГЛУТАМАТУ - Денисенко , О. В.; Бузика , Т. В.; Сьомік, Л. І.; Карпов, Л. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
У гострих дослідах на ненаркотизованих, знерухомлених щурах внутрішньо- та позаклітинно реєстрували реакції нейронів сенсомоторної кори головного мозку до та після аплікації глутамату. Показано, що при аплікації глутамату спостерігається активація не тільки глутаматергічної синаптичної передачі, але і гальмівної. Генерація синхронізованої активності у виді пароксизмальних деполяризаційних зміщень мембранного потенціалу в усіх випадках супроводжується розвитком слідових гіперполяризаційних потенціалів (СГП). У верхніх та глибинних шарах СГП мали різний компонентний склад. Аналізуючи позаклітинну активність, виявили, що імпульсація нейронів V-VI шарів значно зростала по частоті та амплітуді. У цих шарах реєстрували посилення "пачкоподібного" типу активності зі зростанням тривалості межімпульсних інтервалів. При введенні неспецифічного антагоніста NMDA-рецепторів — кетаміну — достовірні зміни параметрів імпульсації відбувалися тільки у клітинах глибинних шарів.