ОСОБЛИВОСТІ ПЕРСИСТУВАННЯ БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ СУМІШЕЙ ВІРУСУ ГРИПУ А В КУЛЬТУРІ КЛІТИН MDCK, СУПЕРІНФІКОВАНИХ ГЕТЕРОЛОГІЧНИМИ ШТАМАМИ ВІРУСУ ГРИПУ А - Попова, Н. А.; Бощенко , Ю. А.; Гудзенко , Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Показано спосіб формування персистентної інфекції вірусом грипу А в перещеплюваній культурі епітеліальних клітин собаки MDCK за умов суперінфікування гетерологічним штамом вірусу грипу А. Процес персистування має періодичний хвильовий характер динаміки накопичування вірусу, зміни інфекційності та антигенної структури популяції. Вірус грипу, що був першим вхідним, не впливає на процес формування персистентної системи при суперінфікуванні гетерологічним вірусом, система стабілізується відповідно до типу вірусу, що був введений останнім.