ВПЛИВ АНТИБІОТИКІВ НА АДГЕЗІЮ БАКТЕРІЙ РОДУ LACTOBACILLUS - Донцова , Т. А.; Ямборко , Г. В.; Іваниця , В. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчено вплив антибіотиків різного спектру дії на процес адгезії 7 штамів лактобацил, виділених з різних біотопів організму людини. Результати даного дослідження свідчать на користь можливості комплексного застосування антибіотикотерапіїз препаратами, що містять живу культуру лактобактерій. З вивчених чотирьох антибіотиків лише еритроміцин суттєво впливав на індекс адгезії лактобактерій, знижуючи його в середньому на 38,7 %. Ампіцилін, стрептоміцин та тетрациклін на індекс адгезії не впливали.