КОРИГУЮЧА ДІЯ ГАМК-ВМІЩУЮЧИХ ПОЛІВІТАМІННИХ ПРЕПАРАТІВ НА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОКАЗНИКИ У ЩУРІВ З СЕРОТОНІНОВОЮ ІШЕМІЄЮ МОЗКУ - Будняк , О. К.; Сорокін , А. В.; Полтавцева , Н. В.; Карпов , Л. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Ін’єкції щурам серотоніну викликають порушення кровообігу у головному мозку і, як наслідок, виникнення його ішемії. Це призводить до помітного зменшення у ньому вмісту коферментних форм вітамінів В2 і РР, а також до підвищення концентраціїпіровіноградної кислоти (ПВК) і лактату (Л). При цьому суттєво зростають відновленість пар нікотинамідних коферментів (НАм-коферментів) і співвідношення Л/ПВК, що є мірилом глибини гіпоксії. Введення щурам з гіпоксією таких ГАМК-вміщуючих препаратів, як пікамілон (ПК) і пантогам (ПГ), дають помітний коригуючий ефект. Спільне їх введення з вітамінним комплексом (В15 ФМН, нікотинова кислота) значно збільшують цей ефект, але дещо по-різному: комплекс ПМ+ВК був більш ефективним по відношенню до вмісту флавінових коферментів, ПГ+ВК — до НАм-коферментів, Л, ПВК і їх співвідношення. Встановлено, що ін’єкції щурам серотоніну викликають подібні зміни вивчених показників не тільки у мозку, але й в інших органах: ін’єкції цим щурам ПМ, ПГ і їх комбінацій з ВК дають аналогічний коригуючий ефект і в них.