ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІВІТАМІННИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ У ЩУРІВ З АЛОКСАНОВИМ ДІАБЕТОМ - Карпов, Л. М.; Саммак, Абдулла Ахмед; Васильєва, Т. В.; Погосова , О. Б.; Петросян, А. Л. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
На щурах лінії Вістар з алоксановим діабетом встановлено, що сумісне з інсуліном введення їм вітаміну 85 і особливо його коферментної форми — ТДФ значно підвищує коригуючу дію гормону на вміст цукру в крові. Цей позитивний ефект сумісного застосування вітаміну В| та інсуліну значно менший щодо рівня активності піруватдегідрогенази, вмісту макроергичних нуклеотидів та вмісту КоА в органах. На відміну від ТДФ, дво-, три- і, особливо, п’ятикомпонентний вітамінний комплекс (Ві+ФМН+нІКОТИнамід+В3+ліпоєва кислота) у комбінації з інсуліном виявилися набагато ефективнішими по відношенню до всіх названих показників.