ВИВЧЕННЯ КОМПОНЕНТІВ СЛІДОВИХ ГІПЕРПОЛЯРИЗАЦІЙ, ЩО СУПРОВОДЖУЮТЬ ПАРОКСИЗМАЛЬНІ РЕАКЦІЇ НЕЙРОНІВ НЕОКОРТЕКСУ - Топольнік , Є. В.; Денисенко , О. В.; Дейнека , Ю. С.; Железна, К. Г.; Ільницка , Н. А.; Фоміна , Ю. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
У гострих дослідах на ненаркотизованих, знерухомлених щурах внутрішньоклітинно реєстрували реакції нейронів кори головного мозку після розвитку епілептиформної активності, яку викликали поверхневим аплікуванням стрихніну. Вивчали слідові де- і гіперполяризаційні потенціали нейронів. З метою визначення природи слідових гіперполяризацій досліджували вплив на них внутрішньоклітинного введення КС1 та блокатора ГАМКБрецепторно-канального комплексу (далі РКК) — CGP 35 348. Показано, що слідові гіперполяризації у глибоких шарах кори є багатокомпонентними і складаються з раннього СГ-залежного та пізнього ГАМКБ-опосередкованого компонентів.