БІОТЕХНОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ОДЕРЖАННЯ СТІЙКИХ ДО БОРОШНИСТОЇ РОСИ ФОРМ ЯРОГО ЯЧМЕНЮ - Шепель, Л. С.; Махновська , М. Л.; Ігнатова, С. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Наведено результати досліджень з отриманням стійких до борошнистої роси регенерантів із ізольованих незрілих зародків віддалених гібридів Hordeum vulgare (2n = 14) х Hordeum bulbosum (2n = 28) в умовах in vitro. Показано, що ефективність віддаленої гібридизації залежить від генотипів культурного ячменю. В результаті одержано амфіплоїдні та гаплоїдні рослини-регенеранти. З використанням методу культури пиляків із гібридів F2 Гетьман х Astoria, Гетьман х Madonna отримані лінії, які за попередньою оцінкою є стійкими до борошнистої роси.