ВПЛИВ ГЕННИХ МУТАЦІЙ ХРОМОСОМ 1 ТА 2 НА СТАТЕВУ ПОВЕДІНКУ DROSOPHILA MELANOGASTER - Волкова, H. Є.; Воробйова, Л. І. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
На моделі Drosophila melanogaster вивчали вплив певних морфологічних мутацій на ознаки статевої активності самців та статевої рецептивності самиць як важливих компонентів пристосованості. Результати дослідження свідчать, що наявність мутації у генотипі особини у більшості випадків істотно впливає на її статеву поведінку. Однак характер впливу є різним для різних мутацій. Встановлено позитивну кореляцію між статевою активністю самців та статевою рецептивністю самиць. Проаналізовано вплив хромосомної локалізації мутації та органної належності морфологічного дефекту на прояв статевої поведінки Drosophila melanogaster.