ЕКСПРЕСИВНІСТЬ ГЕН-ЕНЗИМНИХ СИСТЕМ У СПОРІДНЕНИХ ЛІНІЙ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ, СТІЙКИХ ДО МІКОПАТОГЕНІВ - Топтіков , В. А.; Дьяченко , Л. Ф.; Тоцький , В. М.; Бабаянц , Л. Т. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Проведено електрофоретичний розподіл ізоформ пероксидази, фенолоксидази, естераз, супероксиддисмутази та ксантиноксидази близькоспоріднених ліній озимої м’якої пшениці, які містять інтрогресовані від Aegilops cylindrica гени стійкості до мікопатогенів. Досліджувані лінії відрізняються між собою та від батьків електрофоретичними спектрами ферментів. Експресія структурних генів досліджуваних ферментів у ліній гібридного походження не є результатом простої, адитивної взаємодії відповідних генів батьків. Можливі різні варіанти цієї взаємодії: незмінність прояву у порівнянні з вихідними формами, підсилення або зменшення рівня експресії та виникнення в спектрах ферментів інших, нових комбінацій ізоформ. Вираженість переважної більшості досліджуваних показників електрофоретичних фракцій ферментів корелює з встановленою та теоретично передбачуваною у них кількістю Ві-генів.