БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТІОНОВИХ БАКТЕРІЙ КУЯЛЬНИЦЬКОГО ЛИМАНУ - Васильєва, Т. В.; Іваниця, В. О.; Васильєва, Н. Ю.; Бобрешова, Н. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
З води Куяльницького лиману ізольовані два штами сіркоокиснюючих бактерій. Штами охарактеризовані за 51 фенотиповою ознакою. Штами росли при концентрації NaCl від 0,0 до 2,6 М. Як джерело енергії штами використовували неорганічні та органічні сіркоутримуючі сполуки. Тіосульфат окиснювали не до кінця, а з утворенням тетратіонату та сульфіту. Істотною відмінністю від типових штамів була здатність ізольованих штамів без попередньої адаптації переходити від автотрофного до гетеротрофного обміну. Зміст ГЦ-пар основ ДНК 56,8 і 55,7 мол. % для Thiobacillus species KU-11 і Thiobacillus species KU-13. Згідно отриманим результатам ізольовані штами запропоновано віднести до нового виду бактерій роду Thiobacillus, або, згідно з сучасною класифікацією, — до роду Halothiobacillus.