ДОСЛІДЖЕННЯ І МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ МОДУЛЯЦІЇ IN VITRO ГАМК-ЕРГІЧНИХ НЕЙРОНІВ ЗВОРОТНИМИ АГОНІСТАМИ. II. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИВЧЕННЯ - Копаніца, М. В.; Жук, О. В.; Зіньковський, В. Г.; Станкевич, О. А.; Жук, М. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
З’ясовували механізми і кінетику взаємодії зворотніх агоністів з ГАМК-рецепторними комплексами (ГАМК-рк) із використанням для їх інтерпретації марківських кінетичних схем. За дослідження ГАМК-залежних струмів нейронів (клітин Пуркіньє) показано, що пеніцилін і бемегрід є лігандами з низькою спорідненістю, що неселективно взаємодіють як з рецептором, так і з його комплексом з ГАМК, а пікротоксин і 5-орто-2’- хлор-2-амінобензофенон, утворюють стійкий комплекс "рецептор-ГАМКліганд" з низькою провідністю іонофору.