ПАВУКИ (ARACHNIDA, ARANEI) ТИЛІГУЛЬСЬКОГО ЛИМАНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ (УКРАЇНА) - Делі, О. Ф.; Підгорна, С. Я.; Черничко, К. Й. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Актуальність. В статті наведено інформацію про видовий склад павуків Тилігульського лиману Одеської області. Мета. Вивчення аранеофауни різних біоценозів Тилігульського лиману Одеської області. Методи. Були використані стандартні методи збору павуків, а саме ґрунтові пастки Барбера, ручний збір, косіння ентомологічним сачком. Результати. За період дослідження в 2016 та 2020 роках було виявлено 57 видів павуків з 22 родин, з яких 42 види вперше відмічені для Тилігульського лиману. Вперше в Одеській області зареєстровано три види павуків: Zelotes eugenei Kovblyuk, 2009, Zelotes longipes (L. Koch, 1866) та Clubiona pseudoneglecta Wunderlich, 1994. До видів домінантів Тилігульського лиману можна віднести наступні види павуків: Argiope bruennichi, Pardosa lugubris, Misumena vatia та Runcinia grammica. До субрецедентів досліджуваного регіону відносяться: Atypus muralis, Agroeca brunnea та Eresus kollari.