ПРОГНОЗУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ВЗАЄМОДІЇ КВЕРЦЕТИНУ, Α-ЦИПЕРМЕТРИНУ ТА ЙОГО ПОХІДНИХ З Α-РЕЦЕПТОРОМ ЕСТРОГЕНУ (ДОСЛІДЖЕННЯ IN SILICO) - Акішева, А. С.; Сідлецький, О. С.; Молодан, Ю. О.; Макаренко, О. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2024)
Проведено докінг-аналіз кверцетину, α-циперметрину та його метаболітів 3-РВА та DCCA з ліганд-зв’язуючими доменами α-рецептору естрогену. Також досліджена лікоподібність кверцетину. Встановлено, що всі досліджувані сполуки мали афінність до рецептору естрогену. За допомогою програмного забезпечення AutoDock та AutoDockVina з’ясована здатність α-циперметрину та його метаболітів проявляти агоністичну дію по відношенню до α-рецептору естрогену, в той час, як за оцінкою Schrödinger Maestro Glide вони є антагоністами даного рецептору. Кверцетин виступає агоністом α-рецептору естрогену. Застосування кверцетину проти ендокринних порушень, викликаних α-циперметрином, є доцільним через лікоподібні характеристики флавоноїду.