МІКРОФІТОБЕНТОС РІЧКИ МЕРТВОВІД - Герасимюк, В. П.; Чемерська, Х. О. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
Вперше досліджено видовий склад мікрофітобентосу річки Мертвовід. Протягом 2009–2010 рр. на 3 станціях виявлені 52 види водоростей, які належали до 33 родів, 12 порядків, 4 класів і 3 відділів. З них зареєстрований 51 новий вид для вказаної водойми. Серед видового складу знайдені рідкісні для території України види діатомових водоростей: Navicula alineae Lange-Bert., N. jentzschii Grunow, Stenopterobia curvula (W. Sm.) Krammer. Чисельність водоростей склала 68,17–124,29 млн. кл./м², біомаса – 0,11–2,62 г/м².