ВПЛИВ ПРОДУКТІ В РОЗКЛАДУ ШТОРМОВИХ ВИКИДІВ ВОДОРОСТ ЕЙ-МАКРОФІТІ В НА ІНТЕРСТ ИЦІАЛЬНУ ЦИЛІОФАУНУ В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ УМОВАХ - Курилов, А. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
В умовах лабораторного експерименту показано вплив продуктів розкладу водоростей-макрофітів (свіжих і відмерлих) на склад, структуру і динаміку угруповання інтерстиціальної цилиофауни в підлеглому шарі піску. Встановлено, що на перших етапах (перші два тижні) продукти розкладу макрофітів, особливо свіжих, чинять інгібуючу дію на циліофауну, згодом (за місяць) – стимулюючу. Стадія розкладання викидів визначає швидкість сукцесій, що протікають в угрупованні циліобентосу.