ЗАГИБЕЛЬ ПІЛЕНГАСА LIZA HAEMATOCHEILUS (TEMMINCK & SCHLEGEL, 1845) В ТИЛІГУЛЬСЬКОМУ ЛИМАНІ ВЗИМКУ 2014 РОКУ - Снигирев, С. М.; Бушуев, С. Г.; Черников, Г. Б.; Куракин, А. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
Наприкінці січня 2014 р. в Тілігульському лимані була відзначена масова загибель піленгаса Liza haematocheilus (Temminck & Schlegel, 1845) старших вікових груп (2+ – 5+). Проаналізовано гідрометеорологічні умови, що викликали загибель риби. Найбільш імовірною причиною загибелі риби слід вважати комплекс гідрометеорологічних умов (різке похолодання при тривалому штормовому вітрі, інтенсивна конвекція водних мас при негативних значеннях температури і значної солоності). Оцінка масштабів загибелі піленгаса (не менше 335 т на обмеженій ділянці лиману) дозволила переглянути уявлення про величину популяції піленгаса в Тілігульському лимані. Виявлено суттєві відмінності розмірно-вікової структури стад піленгаса Тилігульського та Хаджибейського лиманів. Наведено рекомендації щодо поліпшення рибогосподарського використання Тилігульського лиману.