ФОСФАТМОБІЛІЗУВАЛЬНІ БАКТЕРІЇ У ВОДІ ТА ДОННИХ ВІДКЛАДЕННЯХ ЛИМАНІВ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я - Тропівська, Г. Г.; Курдиш, І. К. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2014)
Досліджено чисельність фосфатмобілізувальних бактерій в водній товщі та в донних відкладеннях лиманів північно-західного Причорномор’я. Найбільша кількість цих мікроорганізмів у водній товщі та в донних відкладеннях спостерігалась у Дофінівському та Хаджибейському лиманах, найменша – у Тилігульському та Григорівському. Значна частина фосфатмобілізувальних бактерій акумулюється в донних відкладеннях лиманів, де їх чисельність в 10–100 разів перевищує таку в відповідних зразках шельфу Одеського регіону північно-західної частини Чорного моря. У водній товщі цих водойм різниця складає 2,0–2,5 рази