ДИСКРИМІНАЦІЯ ЗА КІЛЬКІСНИМИ ОЗНАКАМИ КОРОТКОСТЕБЛОВИХ АНАЛОГІВ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СТУПЕНЯ ВІДНОВЛЕННЯ ГЕНОФОНУ РЕКУРЕНТНОГО СОРТУ - Моцний, І. І.; Чеботар, Г. О.; Чеботар, С. В.; Кульбіда, М. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2013)
За комплексом кількісних агрономічних ознак оцінено відмінності між донорами Rht-генів, рекурентними та бекросними формами різного ступеня насичування (ВС6-8) короткостеблових аналогів трьох сортів м’якої пшениці (Кооператорка, Одеська 51, Степняк). Обговорюється можливість розрізнення аналогів із високим ступенем відновлення генофону рекурентного сорту за допомогою дискримінантного аналізу. Найбільш інформативними для дискримінації ліній виявилися характеристики головного колосу (довжина, кількість колосків та зерен, маса зерна, озерненість колоска). Множина ознак, що формує дискримінантну функцію, а також співвідношення їх інформативності та внесків до дискримінації ліній залежали від умов року і генотипу рекурентної форми.