ФОТОСИНТЕТИЧНІ ПІГМЕНТИ І ОНТОГЕНЕЗ EQUISETUM ARVENSE L. - Сытников, Д. М.; Бабенко, Л. М.; Щербатюк, Н. Н. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2013)
Досліджено динаміку вмісту хлоропластних пігментів у різних органах хвоща польового (Equisetum arvense L.) в онтогенезі і ультраструктурні особливості його фотосинтезуючих тканин. Показано, що вміст хлорофілу a і b в різних органах хвоща польового залежить від періоду онтогенезу і фази розвитку рослини. Встановлено провідну роль хлоренхіми нижніх гілок вегетативних пагонів хвоща польового в накопиченні максимальної кількості хлорофілу. В клітинах хлоренхіми нижніх гілок ідентифіковані скупчення диференційованих хлоропластів. Обговорюється роль структури і фізіологічного стану фотосинтетичного апарату хвоща польового у його здатності до ефективного накопичення вегетативної маси і запасних поживних речовин за короткий період активного розвитку.