ВІДМІННОСТІ У МІЖВИДОВІЙ АГРЕСІЇ МУХОЛОВКИ БІЛОШИЇ (FICEDULA ALBICOLLIS) ТА МУХОЛОВКИ СІРОЇ (MUSCICAPA STRIATA) НА МІСЦЯХ ВОДОПОЮ - Маркова, А. O. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2016)
Робота присвячена дослідженню співвідношення міжвидових та внутрішньовидових контактів мухоловки білошиї (Ficedula albicollis) та мухоловки сірої (Muscicapa striata) у природних та антропогенно навантажених територіях лісостепової зони України. Серед них відсотково переважають міжвидові, особливо агресивні, взаємодій, що вказує на важливість встановлення просторової структури. Частка внутрішньовидових зустрічей та агресії більше у природі, міжвидова агресія збільшується із появою антропогенного фактора. Успіх таких контактів забезпечує виправдання енергетичних затрат на агресивні взаємодії. Зазначено перелік видів, на які мухоловки реагують агресивно