РЕЗУЛЬТАТИ ІХТІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИБЕРЕЖНИХ ВОД О. ЗМІЇНИЙ (2016-2018) - Снігірьов, С. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Наведено результати іхтіологічних досліджень прибережних вод о. Зміїний (Чорне море) 2016-2018 рр. Всього виявлено 73 види морських, солонуватоводних, прохідних і прісноводних риб з 18 рядів, 42 родин, 59 родів. Основу іхтіофауни цього району утворюють морські риби (72,6 % загальної кількості виявлених видів), більшість видів осілі (69,9 %), ведуть донний і придонний спосіб життя (78,1 %), майже в рівній кількості переважають пелагофіли і охороняючи (35,6 % і 32,9 % відповідно). Близько половини знайдених біля острова видів риб (36 з 73) мають охоронний статус. Мінімальні показники біорізноманіття уловів відзначені в листопаді-грудні. Максимуми зафіксовані протягом теплого періоду року (травень-жовтень). Відзначено, що улови з липня по грудень 2016 р відрізнялися меншою кількістю видів риб та домінуванням окремих масових видів, в зв’язку з чим показники біорізноманіття були незначно нижче періоду 2017-2018 рр. Можливість виявлення нових видів іхтіофауни в прибережних водах острова Зміїний із застосуванням легководолазної техніки і нових технологій безконтактного відеомоніторингу залишається досить високим.