АНАЛІЗ ПЕРЕХІДНИХ ВОД УКРАЇНСЬКОГО ШЕЛЬФУ ЧОРНОГО МОРЯ ЗА ІНДИКАТОРАМИ ЗООПЛАНКТОНУ (НА ПРИКЛАДІ ДЕЛЬТИ ДУНАЮ) - Харитонова, Ю. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Українська частина дельти Дунаю є зоною постійної взаємодії річкових і морських вод, в результаті чого змінюються їх властивості та утворюються водні маси з новими якостями. Згідно Морській стратегії Водної Рамкової Директиви ЄС (MSFD), новий підхід для визначення якості водного середовища ґрунтується на перевазі біологічних показників над хімічними. Крім того, для більш детальної оцінки якості водного середовища, згідно з Водною Рамковою Директивою, стали використовувати п’ятибальну оцінку якості води: висока (High), добра (Good), середня (Medium), низька (Poor) та погана (Bad). Метою роботи є визначення класу екологічної якості перехідних вод за інтегральним показником зоопланктону на українській частині дельти Дунаю. Для визначення якості води проби зоопланктону відбирали з 2004 по 2017 рік в різні періоди року. Визначали якість води по середньомісячним значенням, які включали дані з 26 станцій (весна – 51, літо – 119, осінь – 96 зібраних проб). Для визначення якості перехідних вод дельти Дунаю за показниками стану зоопланктону були вибрані наступні характеристики (метрики): загальна біомаса зоопланктону, біомаса ночесвітки Noctiluca scintillans (%) від загальної біомаси, біомаса веслоногих Copepoda (%) від загальної біомаси та Індекс Шеннона за чисельністю. В результаті багаторічного моніторингу (в період з 2004 по 2017 рік) були проаналізовані отримані дані гідрологічних і біологічних показників зоопланктону в українській частині дельти Дунаю. Багаторічний аналіз якості української частини дельти Дунаю показав, що в період з 2004 по 2017 рік екологічний клас якості змінювався від середнього до доброго. За розрахованим значенням інтегрального показника стану зоопланктону було виявлено, що тільки літо 2007 та осінь 2016 року були найбільш забрудненими періодами.