РОЗПОДІЛ І МІНЛИВІСТЬ ЧИСЕЛЬНОСТІ ГЕТЕРОТРОФНИХ, КОЛІМОРФНИХ І МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ВОДІ І ГІДРОБІОНТАХ ЧОРНОГО МОРЯ - Кранга, К. М.; Васильєва, Н. Ю.; Страшнова, І. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Вперше показано присутність молочнокислих бактерій у воді Чорного моря і серед асоційованої мікробіоти гідробіонтів. Показано, що максимум чисельності цієї групи у воді Чорного моря (1,5 ± 0,33×104 КУО/мл) реєстрували в липні, а максимум чисельності серед асоційованої мікробіоти (1,66 ± 0,61×104 КУО/мл) реєстрували в жовтні. Розподіл чисельності коліморфніх бактерій і бактерій, що виросли на середовищі вісмут-сульфідні агар при дослідженні морської води був зворотним, а при дослідженні асоційованої мікробіоти збігався. Максимум показника загального мікробного забруднення у воді реєстрували в жовтні (1,1 ± 0,7×106 КУО/мл), а серед асоційованої мікробіоти гідробіонтів в липні. Виявлено кореляційні взаємозв’язки між показником чисельності бактерій, що характеризують загальне мікробне забруднення, коліморфнимі бактеріями і молочнокислими мікроорганізмами. Показані сезонні зміни чисельності досліджених груп мікроорганізмів.