Колекція відомого ботаніка Мішеля Гандоже у гербарії MSUD - Коваленко, С. Г.; Васильєва, Т. В.; Бондаренко, О. Ю.; Немерцалов, В. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Метою досліджень був аналіз гербарних зборів французького вченого Мішеля Гандоже - відомого ботаніка ХІХ ст., які зберігаються в історичному гербарії Одеського національного університету імені І.І, Мечникова (MSUD), що включено до переліку об’єктів, які становлять Національне надбання України. У завдання досліджень входило: провести систематичний аналіз видів, представлених в колекції, виявити місця збору рослин, оприлюднити біографічні відомості щодо життя та наукової діяльності М. Гандоже. Матеріалом для дослідження були гербарні збори М. Гандоже 1895-1898 рр. з півдня Франції, які є частиною іменної колекції Е.Е. Ліндеманна. Таксономічну належність рослин наведено за номенклатурою того часу, назви населених пунктів цитуються згідно інформації, що представлена на етикетках. Використовували класичні загальновідомі методи аналізу гербарних колекцій. Мішель Гандоже присвятив своє життя вивченню флори Середземномор’я, особливо Іспанії, куди він здійснив 24 наукові подорожі, був одним з перших описувачів флори Іберії. Крім Іспанії, він збирав гербарій у Греції, Португалії, Алжирі. У 1883-1891 рр. підготував європейську флору у 27 томах. Зібраний ним гербарій рослин світу нараховує 800 тисяч аркушів. В історичному гербарії Е.Е. Ліндеманна представлено 332 аркуші зборів М. Гандоже з узбережжя Рони (Rhone) та з Арні, Систематичний склад рослин зазначеної колекції включає 318 видів та 26 форм з 198 родів та 60 родин. 14 гербарних аркушів є автотипами.