ПОГЛИНАННЯ І ВИДІЛЕННЯ НІТРАТІВ, ФОСФАТІВ І КАЛІЮ КОРЕНЯМИ РОСЛИН ОГІРКА, ВИРОЩЕНИХ ЗА РІЗНИХ УМОВ МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ - Москова , Т. М. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
В статті розглянуто добову динаміку поглинання і виділення нітратів, фосфатів і калію коренями рослин огірка, вирощених за умов високих і низьких концентрацій цих інгредієнтів у поживному середовищі. Встановлено, що незалежно від умов мінерального живлення в усіх варіантах досліду доля калію у середовищі, в якому знаходилися корені рослин, була найбільшою. Ступінь забезпечення рослин мінеральними речовинами на попередніх етапах досліду впливає на ефективність виділення та поглинання цих речовин коренями рослин у подальшому, а також на співвідношення нітратів, фосфатів і калію у середовищі утримання рослин.