ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІАТОМОВИХ ВОДОРОСТЕЙ МІКРОФГГОБЕНТОСУ ТВЕРДИХ СУБСТРАТІВ УЗБЕРЕЖЖЯ ОДЕСЬКОЇ ЗАТОКИ ТА СУМІЖНОЇ АКВАТОРІЇ - Рачинська , О. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
Вивчали таксономічний склад діатомових водоростей (63 види), знайдених в обростаннях твердих субстратів деяких районів узбережжя Одеської затоки та суміжної акваторії. За систематичним складом переважали пенатні форми (53 види) порівняно з центричними (10 видів). Представники родів Licmophora, Navicula, Nitzschia, Tabularia складали основу видового складу обростань. За екологічними показниками знайдені діатомеї в основному є полі- та мезогалобами (відповідно 34,9 % та 30,2 %), алкаліфілами (65,0 %), мультизональними (46,0 %) та бореальними (30,2 %). По відношенню до забруднення вони в основному є а-(11,1 %) та Р-мезосапробами (20,6 %). Показано, що кількість а-мезосапробів майже у 1,5 рази вища у районах з високим техногенним навантаженням (райони Дачі Ковалевського та Нафтогавані Одеського порту).