БІОТЕСТУВАННЯ ЯК МЕТОД ЕКСПРЕС-ОЦІНКИ ТОКСИЧНОСТІ ГРУНТІВ - Петросян , А. Г.; Дятлов , С.Є.; Тарасенко, А. О.; Дятлова , О. С. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
На прикладі модельного полігону, що забруднений внаслідок руйнування сховищ з залишками пестицидів та добрив, проведена оцінка інтегральної токсичності водорозчинних фракцій ґрунтів з використанням інфузорій, ракоподібних, рослин. Встановлено, що ерозійні процеси сприяли розповсюдженню токсичних речовин з поверхневим стоком від високих та розташованих поблизу від джерела забруднення ділянок до ділянок, що знаходяться на великій відстані. Обґрунтовано рекомендації щодо необхідності рекультивації та виведення з сільськогосподарського виробництва ґрунтів з гостротоксичними властивостями.