МІКРОБІОЛОГІЧНАБІОІНДИКАЦІЯІБІОТЕСТУВАННЯ ВОДОЙМ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ЗОНИ - Васильєва , Н. Ю.; Панченко , М. М.; Іваниця , В. О.; Васильєва , Т. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
В роботі наведено результати біологічного контролю з використанням засобів біоіндикації і біотестування водних об’єктів 30-кілометрової зони ЧАЕС. Проведено дослідження кількості, спектру домінуючих груп хемоорганотрофних бактерій, їх видового різноманіття. Вивчена резистентність бактерій водних біоценозів 30-кілометрової зони ЧАЕС до солей важких металів. Проведена оцінка генотоксичних ефектів водних об’єктів за допомогою тест-системи Salmonella typhimurium ТА 100.