ТВАРИННІ МОДЕЛІ IN VIVO ДЛЯ СКРИНІНГУ ПОТЕНЦІЙНИХ ПРОТИЗАПАЛЬНИХ ТА ЗНЕБОЛЮВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Молодан, Ю. О.; Ларіонов, В. Б.; Борисюк, І. Ю.; Макаренко, О. А. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2023)
Актуальність. Біль та запалення є важливими компонентами багатьох захворювань, включаючи ревматоїдний артрит, остеоартрит, артрози, алергічні захворювання, інфекції та рак. Для виявлення потенційних протизапальних та знеболювальних засобів розроблено ряд тваринних моделей in vivo, що дозволяють імітувати різні аспекти запалення та болю, що може бути корисними для оцінки ефективності та безпеки нових терапевтичних засобів. Мета. Систематичний аналіз та узагальнення даних щодо використання тваринних моделей in vivo для скринінгу потенційних протизапальних та знеболюючих засобів. Методика. Для підготовки цього огляду літератури була проведена систематична пошукова робота в базах даних PubMed, Google Scholar та інших наукових джерел, з використанням ключових слів: «animal models», «screening», «anti-inflammatory», «analgesic», враховуючи публікації, опубліковані з 2013 по 2023 рік. Основні результати. Аналіз літератури показав, що використання тваринних моделей in vivo для скринінгу протизапальних та знеболюючих засобів є важливим напрямком досліджень. У огляді представлені найбільш поширені моделі, що використовуються для скринінгу протизапальних (карагенініндукований набряк лап, декстраніндукований набряк лап, формалініндукований набряк лап, гранульома, викликана бавовняними кульками) та знеболювальних засобів (метод гарячої пластинки, занурення хвоста в гарячу воду, електростимуляція хвоста). Дані з таких досліджень допомагають встановити потенційні протизапальні та знеболюючі властивості різних сполук і визначити їх механізми дії. Висновки. Використання тваринних моделей in vivo є важливим інструментом для скринінгу потенційних протизапальних та знеболювальних засобів. Ці моделі дозволяють проводити більш об’єктивні та репрезентативні дослідження, що допомагає в розробці нових лікарських препаратів. Дані огляду літератури слугують важливою основою для подальших досліджень у цьому напрямку.