ГЕНЕТИКО-БІОХІМІЧНІ АСПЕКТИ ЗВ’ЯЗКУ АЛЕЛЬНОГО СКЛАДУ ЛОКУСУ Ppd-D1 І СТІЙКОСТІ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ ДО НИЗЬКОЇ ТЕМПЕРАТУРИ - Топтіков, В. А.; Чеботар, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Досліджували особливості експресії антиоксидантних ензимів (неспецифічних і специфічних пероксидаз, каталази, супероксиддисмутази) у рослин за нормальних умов та за дії низької позитивної температури. Досліджували два сорти з різними алелями локусу фотоперіодичної чутливості Ppd-D1 та контрастних за стійкістю до гіпотермії. Показана різниця між досліджуваними сортами практично за всіма показниками експресії антиоксидантних ензимів (активності, частки у спектрі окремих форм, ступеню зв’язку з мембранними структурами, ступеню і напряму змін, співвідношенню активності різних ензимів) як у контрольних умовах, так і за умов досліду.