ЗМІНА КЛІМАТУ В БАСЕЙНІ НИЖНЬОГО ДНІСТРА ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА ВОДНI ЕКОСИСТЕМИ - Коробов, Р. M.; Тромбіцький, I. Д. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Проблема. Очевидно, що біотичний склад, структура та функції прісноводних екосистем багато в чому залежать від кліматичних умов басейну річки. Ця залежність ускладнюється в контексті глобального потепління, коли багатовікова відносна стабільність клімату або його стаціонарність зникає і спостерігається все більша зміна клімату. Мета. Метою даного дослідження було порівняння температурно-вологісних умов у басейні Нижнього Дністра у два періоди (1961-1990 та 1991-2018 роки), які відповідно характеризують різні кліматичні тридцятиріччя за класифікацією ВМО. Методика. Для кожного періоду розглядалися середньорічні та сезонні значення ключових змінних клімату (температури повітря та опадів), а також їх лінійних трендів. В якості початкової інформації були використані спостереження на метеостанціях Молдови, розташованих в цій частині басейну Дністра. Результаты. Аналіз показав, що у другому періоді щорічні середня (Tmean), максимальна (Tmax) і мінімальна (Tmin) температури збільшились в абсолютному виразі на 1.0, 1.8 та 0.7°C, відповідно. Що стосується сезонних температур, то найбільше зростання Тmean спостерігалося влітку (1.6°С), найменше - восени (0.4°С). Tmax збільшувалась переважно взимку (на 3.1°C), а в меншій мірі - восени (на 0.6°C). Найбільше збільшення Tmin також спостерігалося взимку (1.7°C), найменше - навесні (0.2°C). У той же час загальна зміна кількості опадів була надзвичайно мала: за рік вони зменшувались лише на 6 мм. Невелике збільшення кількості опадів (на 25 мм) відзначено лише в осінні місяці. Аналіз лінійних трендів підтвердив результати порівняльного аналізу. Негативні тренди температури повітря в 1961-1990 роках, за винятком невеликого позитивного значення для Tmax, за останні три десятиліття змінилися на їх позитивні значення для всіх параметрів. Зокрема, протягом цього періоду збільшення середньої температури повітря становило 0,6°С за десятиліття. Незначна негативна тенденція опадів (~ 2 мм/рік) у 1961-1990 роках змінилася на їх незначне збільшення (~ 0,5 мм/рік). Висновки. Підвищення температури повітря, яке не компенсується збільшенням кількості опадів, неминуче супроводжується підвищенням кліматичної посушливості, що вже характерна для північного узбережжя Чорного моря, що негативно позначається на існуванні та розвитку водних і наземних екосистем цього регіону.