ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНИХ МЕТОДІВ У ДОСЛІДЖЕННЯХ МАКРОБЕЗХРЕБЕТНИХ ПІЩАНИХ ПЛЯЖІВ ПЗЧМ (ОГЛЯД) - Лінецький, Б. Г. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2019)
Актуальність Особливістю піщаних пляжів, як комплексу крайових біотопів є те, що більшість градієнтів середовища діють у них поперек берегової лінії. Мала амплітуда припливів та неперіодичні вітрові нагони обумовлюють динамічність та специфічність цих зон у Чорному морі. Через це, дизайн відбору проб макробезхребетних північно-західної частини Чорного моря (ПЗЧМ) та статистична обробка результатів потребують особливої уваги. Мета Метою даної роботи є огляд методів статистичної обробки даних, що дозволять уточнити та розширити наше уявлення о структурі угруповань макробезхребетних піщаних пляжів ПЗЧМ та особливостей їх використання. Основні результати Форма рамки для відбору проб майже не впливає на вилов макрофауни. Припустимо використовувати як трансекти, так і рандомізовано-стратифікований відбір. Надійну оцінку чисельності дають методи крігінгу та перерахування чисельності на довжину берегової лінії. Коефіцієнт b рівняння Тейлора та регресія середньої скупченості Івао характеризують видоспецифічну агрегацію. Для оцінки розподілу рекомендується використовувати просторові коефіцієнти автокореляції Морана та Гірі, функцію K Ріплі, JCA та SADIE. Взаємозв'язок між просторовим розподілом видів з одного місця можна виявити за тестом Мантела. Біологічне різноманіття макробезхребетних піщаних пляжів СЗЧМ є відносно низьким, тому неспецифічна фауна може суттєво впливати на значення індексів. Вплив факторів навколишнього середовища на макробезхребетних, їх групи та угруповання можна виміряти, використовуючи регресійний аналіз та більш специфічні методи. Пропозиції Рекомендується використовувати рандомізовано-стратифікований дизайн відбору проб. Видоспецифічні параметри агрегації слід оцінювати за незалежними від щільності індексами. Оцінку розподілу рекомендується проводити за геостатистичними методами. Пропонується оцінювати чисельність за результатами інтерполяції методами крігінгу. При розрахунках біорізноманіття рекомендується виключити з вибірки випадково занесені види. Для оцінки впливу факторів середовища рекомендується використовувати логістичну, множинну лінійну регресію та тест Мантела. При аналізі слід оцінювати дію факторів у різних масштабах часу та користуватись пляжними індексами для характеристики пляжів.