ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА ФІЗИЧНОГО СТАНУ ДІТЕЙ 15–17 РОКІВ - Калиниченко, Д. О.; Щапова, А. Ю. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2020)
Актуальність проблеми. Відмінності між антропометричними показниками фізичного розвитку у дітей різних регіонів можуть бути пов’язані із факторами довкілля, умовами життєдіяльності, станом здоров’я. Використання інформативних оцінок фізичного розвитку дітей і підлітків залишається у колі дискусійних питань. Мета. Розробити узагальнену оцінку фізичного стану дітей 15–17 років та обґрунтувати доцільність її використання для потреб профілактичної медицини. Методи дослідження. Дослідження виконано згідно плану НДР кафедри медико-біологічних основ фізичної культури та міжвідомчої наукової лабораторії гігієни навчальної діяльності та вікової фізіології. У обстеженні брали участь 716 дітей 15–17 років м. Суми. Антропометричне обстеження дітей проводилося стандартним інструментарієм за уніфікованою методикою. Для визначення гармонійності та рівня фізичного розвитку використовували статево-вікові шкали регресії, що дозволили врахувати співвідношення між антропометричними показниками. Для створення узагальненого показника фізичного стану використовувався метод інтегральних оцінок. Основні результати дослідження. У групі осіб з гармонійним фізичним розвитком переважають підлітки 17 років (66,2±1,77%) над аналогічними групами 15-річних (60,37±1,84%) та 16-річних (50,61±1,59%) дітей Серед дівчат 15–16 років виявлено більше осіб із гармонійним фізичним розвитком, ніж серед юнаків (p<0,05). Серед осіб із дисгармонійним фізичним розвитком переважають підлітки з недостатньою масою тіла. Спостерігаються вікові відмінності у фізичному розвитку серед юнаків, у яких виявляється більший відсоток осіб із дисгармонійним фізичним розвитком з недостатньою масою тіла серед шістнадцятилітніх юнаків. Висновки та пропозиції. Для кількісної характеристики фізичного розвитку використана методика інтегральних оцінок, що дозволяє визначити його рівень за усією сукупністю антропометричних та функціональних показників і може бути використана як експертна оцінка у терапевтичній практиці. Узагальнений показник фізичного стану більш адекватно характеризує стан здоров’я обстежуваного контингенту, ніж метод стандартних оцінок. Ключові слова: фізичний стан; підлітки; гармонійний; дисгармонійний фізичний розвиток