ВАЖКІ МЕТАЛИ (Cd, Сu) І ФІЗІОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ ВОЛОРОСГЕЙ-МАКРОФШВ (НА ПРИКЛАДІ CLADOPHORA VAGABUNDA(L.) НОЕК) - Ткаченко , Ф. П. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2022)
З’ясовано, що важкі метали Cd і Сu проявляють альготоксичну дію: пригнічують процес фотосинтезу, але активують процес дихання; змінюють кількісні характеристики і співвідношення зелених та жовтих пігментів в бік зростання частки каротиноїдів; зменшують кількість новоутворених життєздатних проростків водорості. Більш токсичним є Сu, а менш — Cd.