ПЕРША ЗНАХІДКА ВИДУ OECOBIUS RHODIENSIS KRITSCHER, 1966 (ARANEI: OECOBIIDAE) В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Делі, О. Ф.; Трач, В. А.; Підгорна, С. Я.; Черничко, К. Й. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2023)
Актуальність. Родина Oecobiidae налічує 120 видів та шість родів павуків. Рід – Oecobius Lucas, 1846 містить в своєму складі 90 видів павуків, з яких 7 зареєстровані в Європі. В Україні зареєстровано 4 види роду, при чому поширення всіх видів є обмеженим. На сьогоднішній день відомо, що ареал павука Оecobius rhodiensis Kritscher, 1966 має фрагментарний характер. Знахідки павука Ое. rhodiensis з родини Oecobiidae відомі з Греції, о. Кріт, Туреччини та України (Донецька обл.). В статті наведено інформацію про реєстрацію, розповсюдження та фенологічні особливості павука Ое. rhodiensis з родини Oecobiidae в Одеській області (Україна). Мета. Надати нову інформацію щодо розповсюдження та біології павука Оecobius rhodiensis Kritscher, 1966. Методи. Були використані стандартні методи збору павуків, а саме ручний збір. Матеріал збирали у 2016–2022 роках. Зібраний матеріал поміщали в ємності з 70% спирту та додавали етикетку. Таксономічну приналежність павуків визначали за ключами, наведеними в електронному визначнику павуків Європи. Результати. Вперше в Одеській області та вдруге в Україні відмічений павук Оecobius rhodiensis Kritscher, 1966 з родини Oecobiidae. Павук реєструється на стінах будівель, в під’їздах житлових будинків та на підвіконнях у квартирах. Павук Oe. rhodiensis будує невеликі плоскі тенета на стінах будівель, під якими павук переховується та полює на здобич. В квітні і листопаді павуки відмічались лише в будівлях, а починаючи з травня по жовтень найбільша кількість особин відмічена на стінах будівель. Найбільша кількість особин павуків була відмічена на стінах будівель. Статевозрілі особини павуків відмічались у червні-липні.