ВПЛИВ ХРОМОСОМИ ELYMUS SIBIRICUS НА АГРОНОМІЧНІ ОЗНАКИ У ДИСОМНО-ДОПОВНЕНОЇ ЛІНІЇ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ - Моцний, І. І.; Петрова, І. С.; Чеботар, Г. О.; Чеботар, С. В. (Вісник Одеського національного університету. Біологія, 2015)
Оцінено відмінності між виділеною з сорту озимої м’якої пшениці «Обрій» чистою лінією та створеною на її базі дисомно-доповненою лінією «О27-2», що несе чужинні ознаки стійкості до листової іржі та опушення листової пластинки від амфіплоїда Elytricum fertile. Визначено переважно негативний вплив чужинної хромосоми на характеристики головного колосу (довжина, кількість колосків та зерен, маса зерна), висоту рослин, кількість та масу зерна з підгонів. Проте, стосовно таких ознак, як продуктивне кущення, довжина головного колоса, кількість колосків в головному колосі, маса зерна з головного колосу, з підгонів і, в цілому, з рослини – зазначений вплив суттєво модифікується умовами року. Доповнена лінія характеризувалася вищою масою тисячі зерен, порівняно з рекурентною формою. Зазначена хромосома суттєво підвищує стійкість рослин до листової іржі, проте ніяк не впливає на реакцію рослин на ураження борошнистою росою, жовтою і стебловою іржею, септоріозом, ВЖКЯ, до яких обидві лінії проявили сприйнятливість.